Solitaire - Lars Norén
Dramaten lilla scen urpremiär 29 jan 2022

Regi Sofia Adrian Jupither
Scenografi: Erlend Birkeland
Kostym: Maria Geber
Ljus: Ellen Ruge
Peruk, mask: Peter Westerberg
Dramaturg: Anneli Dufva
Foto: Mats Bäcker


Medverkande Thérèse Brunnander,
Per Burell, Otto Hargne, Irene Lindh, Marianne Nielsen, Andreas T Olsson, Mikaela Ramel, Siham Shurafa,
Jonas Sjöqvist, Niklas Åkerfelt

 

"En elfte figur i persongalleriet måste sägas vara ljuset. Ellen Ruges kalla spotlights sköljer över ensemblen som ett långsamt böljande tidvatten som skiftar i styrka och intensitet. Ibland är skiftningarna knappt skönjbara, men likväl tillräckliga för att accentuera den kroppsliga dimensionen av den belägenhet som figurerna befinner sig i – ljuset av smärta, ljuset av sorg, ljuset av panik och så vidare."   /SvD

"Mörkret och Ellen Ruges skickliga ljus är det som bygger rummet, tillsammans med Robin Auojas outgrundliga ljud av muller, regn eller avlägset offentligt rum. En ljuslinje löper framme vid scenkanten före och efter föreställningen. Som om någon har dragit ett lysrörsstreck där i trygghetsskapande försäkran: här börjar och slutar teatern."   /DN


 

En grupp människor, oklart hur många, står instängda och sammanpressade inom en rektangel, mitt på scenen. Det finns inga väggar som stänger in dem. De kan ändå inte ta sig därifrån, och vet inte heller varför de befinner sig där.
Med den scenanvisningen inleds denna pjäs av Lars Norén, en av de sista han skrev före sin död, som nu får urpremiär på Dramaten i regi av Sofia Adrian Jupither. En pjäs som än en gång visar hur Lars Norén ständigt utvecklades som dramatiker, hur han aldrig slutade förnya sig själv. Sofia Adrian Jupither och Lars Norén hade ett långvarigt samarbete, och hon har tidigare gjort en rad uruppföranden av hans pjäser, senast Vintermusik och Episod.

Uppsättningen är en samproduktion med Jupither Josephsson Theatre Company i samarbete med och med skådespelare från Den Nationale Scene i Bergen, Folkteatern i Göteborg, Riksteatern, Svenska Teatern i Helsingfors och Uppsala stadsteater. Den får urpremiär på Dramaten och spelar därefter på samtliga samarbetsscener.